Reddingsoperatie Gierzwaluwen ‘t Bloemenbos

gierzwaluwW.Reinboud

Het is jammer, het is frustrerend, het stoort mij, … De mens eigent zichzelf alles toe en alles wat in zijn of haar weg komt moet wijken. Het is niet alleen vreselijk egoïstisch, het zorgt er bovenal voor dat we in een wereld leven waar harmonie ver zoek is.

En laat net dát de wereld zo mooi maken, die harmonie. Een honingbij in een doosje steken en vrijlaten ipv het dood te kloppen wanneer het per ongeluk in uw huis terecht komt. Een tang nemen en prikkeldraad door knippen wanneer een konijn er in vast komt te zitten. Het lege blikje in uw auto laten liggen tot je thuis bent ipv het nonchalant door uw ruit te gooien. Een door een kat gegrepen vogel in een doos steken en laten verzorgen ipv het aan haar lot over te laten.

“Leef maar laat ook een beetje leven”

De gierzwaluwen van het Bloemenbos. Ze komen vanuit Afrika minstens 5000 km naar hier gevlogen om hier te broeden en hun kinderen groot te brengen. Dit in de rekenschap dat het hier goed en veilig is bij ons. Na 3 maanden keren ze dan uiteindelijk samen met hun jongen terug naar warmere oorden.

Met de afbraak van het rusthuis het Bloemenbos verdwijnen ook hun nesten en komen ze zonder nestplaats te zitten. Maar niemand die zich dit aantrekt. Nobody cares. Want “het zijn maar zwaluwen” of “het is een ver van mijn bed show” of “ze redden zich wel” of “Oei, zaten daar gierzwaluwen?”. Nee, niet dit keer. 

Hun schreeuw voor hulp klinkt in mijn hoofd als een loeiende sirene. Ook al kan ik hen nog niet horen of zien. En ook al zullen ze mij nooit niet zien of kennen. Veel mensen zijn het vergeten maar zwaluwen zijn een deel van onze cultuur en geschiedenis. Waar ze vroeger in grotten of rotsen moesten broeden doen ze dat nu al jaar en dag in onze constructies. Ze zijn met ons mee geëvolueerd en het ironische is dat nu door ons zotte idee van “extreem isoleren & denken aan het klimaat” we talloze diersoorten in gevaar brengen (lijsters, vleermuizen, zwaluwen, spreeuwen, mussen, …).

Is het nu echt zoveel gevraagd om ook met hen een klein beetje rekening te houden? Nee, het brengt ons uiteindelijk geen geld op en nee, we gaan uiteindelijk niet ten onder zonder hen. Dit keer is het gewoon uit principe, om die harmonie een beetje te koesteren die we al lang verloren zijn en onze wereld een beetje mooier te maken.

Het besef, het plan, de actie.

Met Give it Back zijn we na het vernemen van het verdwijnen van de 20 gierzwaluwnesten meteen aan de alarmbel gaan hangen! Per direct hebben we de Vogelbescherming van Vlaanderen bij de zaak betrokken en zijn we de week nadien naar het aanpalende nieuwe rusthuis “Het Zilverbos” gaan aankloppen.

Wat we in eerste instantie verwacht hadden was dat het een moeizaam gesprek vol onbegrip zou worden. Maar niets is minder waar. Verantwoordelijke Griet Verspeet trok grote ogen wanneer ze ons verhaal hoorde en twijfelde niet: “wij gaan helpen”!

20170428_115449

Diezelfde avond nog kregen we zelfs het heuchelijke nieuws dat het Zilverbos alle 40 nestkasten die aan hun gebouw zouden gehangen worden voor haar rekening zal nemen.
Wanneer ik Griet Verspeet (toch een beetje verrast) haar motivatie hiervoor vraag kreeg ik dit als antwoord: “Woonzorgcentrum Zilverbos vzw wil zich integreren in de bestaande omgeving, met respect voor de natuur. Door samen te werken met lokale organisatie Give it Back en Vogelbescherming Vlaanderen kunnen we een nieuwe thuis aanbieden voor deze bedreigde en beschermde vogels. Op deze manier proberen we een actieve rol te spelen in het behoud van de natuurlijke elementen rond de zorgsite.”

Nestkast-Gierzwaluw-WoodStone-schuin-90617-1

60 of zelfs misschien 70 nestkasten (indien de donaties het toelaten), dat is het totale aantal nestkasten dat we op dinsdag 23 mei zullen ophangen aan (en rond) het Zilverbos. Berichten van de eerste gierzwaluwen die arriveren in België sijpelen ondertussen al binnen.

Dankzij het team rond comedian Joost van Hyfte (Hilde, Annemie, Ilse & Joost zelf) mochten we met Give it Back aanwezig zijn op één vierkante meter in ‘t Klooster te Zelzate. Zo konden we de broodnodige centen verzamelen om de overige 20 nestkasten te kopen (één vierkante meter website).f39d0800-0591-11e2-bc15-35647b62cd8b_original

Het enige wat we nu nog kunnen doen is hopen dat 23 mei niet te laat is en dat ze vooralsnog hun weg vinden naar de nieuwe nestplaatsen (wat zou het toch handig zijn als ze konden praten)!

– JW –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: