“Geen vraag voor totaalverbod op vuurwerk in Zelzate”

1dcc1d82751ac87610e060f36e231126

Give it Back was een brief aan het voorbereiden om een totaalverbod op vuurwerk te vragen aan de gemeente Zelzate. De lijst met redenen waarom we dat willen is lang, heel lang. In de eerste plaats (en daar dienen we als sociale, culturele natuurvereniging voor) was om zowel de dieren in onze tuinen als onze huisdieren te beschermen. Het fenomeen van huisdieren is alom bekend (paarden die gek worden, uit de wei springen of zich te pletter lopen in de stal, honden die agressief worden en/of weglopen, katten die in paniek weglopen en niet meer terugkomen, …). Maar ook bij wilde dieren brengt het vuurwerk heel wat drama’s met zich mee. Denk aan egels en vleermuizen die in winterslaap zijn, vogels die doodsangsten uitstaan, … Kortom, vuurwerk en dieren gaan gewoon niet samen.

Het tweede punt is overlast in de vorm van vandalisme en de risico’s die ermee gepaard gaan (brandwonden, oog & gehoorschade, brand, schade aan woningen/auto’s, …). Het moet verdomme uw kind maar zijn die iets in zijn of haar gezicht krijgt, dachten wij dan. Want als kind speelden wij vroeger ook met bommetjes en vuurpijlen. Heel plezant toen maar als we er nu op terugdenken beseffen we hoe gevaarlijk dat wel niet was.

Daarom dat we redeneren dat de vele risico’s niet opwegen tegen het positieve (lees: traditie) van vuurwerk.
Het grote probleem voor ons is dat iedereen maar zijn ding doet en dat er vanuit heel veel tuinen op onprofessionele wijze (en dikwijls al met een glaasje teveel op) (illegaal) vuurwerk wordt afgevuurd. Daar nog eens bij dat er eigenlijk gedurende de ganse eindejaarsperiode en ook na nieuwjaar nog vuurwerk wordt afgeschoten (vooral door jongeren dan). Om daar controle op te moeten beginnen doen is bijna onhaalbaar voor de politie en dat is dan ook meteen de reden waarom we ijver(d)en voor een totaalverbod.

“Vuurwerk is een traditie. Als men ons dat ook al gaat afnemen, wat is dat dan het volgende?” luidde het her en der.

De reactie van de bevolking bleef niet lang uit. Er waren zowel voor als tegenstanders van het verbod maar vooral de tegenstanders reageerden erg heftig. Begrijpelijk natuurlijk, omdat het thema “traditie” een heel gevoelig onderwerp is geworden binnen onze snel veranderende maatschappij. Denk maar aan de verhitte discussies rond zwarte piet.

“Enkele jaren geleden hadden 2 vrienden een maand voor oudejaarsavond een cavia  gekocht. Deze hadden ze “goed” verzorgd tot op oudejaarsavond. Na enkele glazen alcohol had men er niet beter op gevonden om de cavia vast te binden aan een grote vuurpijl en hem zo de lucht in te schieten.”

Het idee voor een verbod lijkt extreem. Maar lugubere verhalen als deze, in combinatie met alles wat je hoort en leest over ongevallen met vuurwerk heeft ons ertoe bewogen om zo’n drastisch voorstel te doen. We hopen dat de mensen ons standpunt ook begrijpen. Want we proberen enkel een balans te vinden tussen mens en dier om ons zo terug dichter bij elkaar te brengen (met wederzijds respect).

Een verbod zal er wellicht niet snel komen. Maar door dit onderwerp aan te kaarten hopen we wel dat het de mensen zal doen nadenken en hopen we ook dat er in de toekomst strenger zal opgetreden worden tegen misbruik van (illegaal) vuurwerk.

En als afsluiter onderstaand artikel met een voorstel waar we ons wel in kunnen vinden. Vuurwerk afsteken vanop een vast tijdstip en vanop 1 plaats. En dat onder toezicht van derden (bijvoorbeeld de brandweer) lijkt voor ons wel een gulden middenweg.

“Centraliseer vuurwerk op 1 plaats”

Jonas Wielandt,

Voorzitter Give it Back

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s