“Zelzate al wekenlang in de ban van mysterieuze (maar niet ongevaarlijke) Oehoe “

Al weken – en volgens sommigen zelfs maanden – verblijft er in Zelzate een oehoe. Sommige mensen worden er zelfs ‘s nachts wakker van blijkt uit verschillende getuigenissen. Maar het laat geen twijfel, een wilde Oehoe zal niet uit zichzelf komen ‘logeren’ in Zelzate.

Daarom willen we met lichte aandrang een oproep lanceren naar de eigenaar van het dier. Vermoedelijk is de oehoe eigendom van een valkenier.

Give it Back is principeel tegen het houden van roofvogels als huisdier (lees: in een kooi opsluiten) maar de reden waarom we deze oproep doen is omdat een oehoee niet ongevaarlijk is. Deze kan – wanneer hij echt honger heeft – kippen, loslopende konijnen, katten en zelfs kleine honden aanvallen. De oehoe is met zijn lengte van 58 tot 71 cm een geducht roofdier dat zelfs een bedreiging kan vormen voor andere roofvogels.

“Het boodschappenlijstje van een wilde oehoe is op zijn minst impressionant te noemen: In België & Nederland gaat het daarbij om zwarte kraaien, eksters, roeken, kauwen, gaaien, houtduiven, rotsduiven, alle (tragere) roofvogels, alle uilensoorten, muizen en ratten, hazen en konijnen, egels, jonge fazanten, marterachtigen en jonge vossen. Men kan stellen dat de enige vijand van de oehoe de mens is.”

Wel willen we vragen om de oehoe niet zelf op te jagen of te proberen vangen. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om een tam dier en deze heeft er tenslotte niet zelf voor gekozen om in Zelzate terecht te komen. Het is daarom niet de bedoeling dat we hem nu gaan terroriseren.

Opmerkelijk is wel dat er in Zelzate de laatste weken ook al meldingen zijn gemaakt over een kerkuil die in de kerk van Zelzate zou verblijven. Misschien een verband?

We gaan bij de gemeentelijke diensten & brandweer vragen om de oehoe te vangen en tijdelijk naar het Vogelopvangcentrum in Merelbeke te brengen. Wie de oehoe spot mag dit aan ons melden. Wij gaan dit dan doorgeven aan de desbetreffende diensten.

Meldingen kunnen doorgegeven worden door te mailen naar give.it.back@outlook.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: