“De oehoe niet vangen, wel opletten geblazen”

Er is de laatste dagen heel wat te doen geweest om de oehoe in Zelzate. Onze vraag om de oehoe te laten vangen lokte heel wat reacties uit bij de mensen.

Deze reactie is heel erg begrijpelijk, zeker omdat het lijkt alsof de oehoe het vrij goed doet momenteel. Maar toch blijven we bij ons standpunt dat deze oehoe eigenlijk het best zou gevangen worden om hem een nieuwe thuis te geven. Maar wel enkel en alleen als het 100% zeker om een tamme oehoe gaat.

Omdat het voor veel mensen niet geheel duidelijk is waarom we deze oehoe willen laten vangen zetten we nog even alle redenen op een rijtje:

  • Het gaat om een Europese oehoe, welke niet dezelfde soort is als onze inheemse oehoe die het in Vlaanderen zo goed doet momenteel. Dat wil zeggen dat wanneer ze met elkaar gaan paren er een genetische vervuiling ontstaat.
  • Het gaat hier om een tamme oehoe die hoogst waarschijnlijk is gedumpt door zijn eigenaar. De laatste tijd worden er heel wat (grotere) roofvogels door valkeniers gedumpt omdat de wetgeving strenger is geworden omtrent hun kooi afmetingen. Omdat dit de valkenier plaats en geld kost kiest deze vaak voor de goedkoopste oplossing: “vrijlaten”.
  • Een tamme oehoe is niet mensenschuw en durft daardoor vaak in verstedelijkte gebieden verblijven. Vaak worden deze nog gevoederd door mensen en soms lukt het de oehoe om zelf kleine wilde prooien te vangen. Echter wanneer dit niet meer lukt en de oehoe krijgt honger kan hij zich gaan concentreren op gemakkelijke prooien. Dit gaat dan om kippen, katten, kleine hondjes, tamme konijnen, …
  • Het gevolg hiervan kan zijn dat bange/boze baasjes het heft in eigen handen gaan nemen en de oehoe proberen te verwonden of zelfs te doden.
  • Koning winter heeft momenteel nog niet toegeslagen. Maar vaak is een tamme oehoe niet gewend om buiten in de extreme koude te zitten. Wanneer het dan hard gaat vriezen kan het gebeuren dat de oehoe dit niet overleeft.

Maar we hebben goed nieuws voor de mensen die de oehoe liever niet zagen gevangen worden. Zowel Vogelbescherming Vlaanderen als het Vogelopvangcentrum van Merelbeke gaven het advies om deze vogel te vangen maar hebben zelf de middelen of toelating niet om dit te doen. De Burgemeester van Zelzate schaart zich achter de voorstanders van een vrije oehoe onder het motto “de natuur heeft ook zijn rechten”. De kans dat de oehoe daarom zal gevangen worden is quasi onbestaande.

Maar we willen de mensen uit Zelzate toch wel waarschuwen. Een oehoe is met zijn lengte tot 81 cm in staat om zelfs een jonge vos te vangen en heeft naast de mens geen enkele natuurlijke vijand. De vraag is niet of de oehoe ooit kippen, katten, kleine hondjes of konijnen gaat proberen vangen maar wanneer. Daarom willen we vragen om uw huisdieren enigzins toch preventief te beschermen door bv. uw klein hondje (zeker mini hondjes zoals chihuahuas) niet alleen uit te laten, uw loslopende konijnen ‘s avonds/’s nachts een overdekte beschutting te geven, …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s