“Voor slachtvee is het leven een eeuwig durende Holocaust”

slachthuistieltdierenmishandeling

Toen ik het bericht op Facebook zag verschijnen over de folterpraktijken van varkens in het slachthuis van Tielt, vroeg ik me direct één ding af: hoeveel mensen hebben effectief naar dit filmpje gekeken? Want ik durf er om wedden dat héél veel mensen het bewust genegeerd hebben en hopen dat het snel uit hun nieuwsoverzicht verdwijnt. En weet je waarom? Omdat we maar al te goed beseffen dat we met z’n allen medeplichtig zijn. We weten dat het gebeurt, we weten dat het niet koosjer is, maar we negeren het maar al te graag zodat we ons lekker stukje vlees niet zouden moeten opgeven …

Het lijkt het wel een scenario uit de Holocaust. Iedereen wist toen ook wat er met de Joden gebeurde, maar niemand die erover piepte. Het werd stilzwijgend aanvaard …

En dat is wat de dag van vandaag gebeurt. We noemen onszelf graag een dierenvriend omdat we een hond, kat, kippen, paard, konijnen, enzovoort lopen hebben in onze tuin. Maar we spelen wel (bijna) allemaal heel gretig ons stukje vlees naar binnen, waarvan we weten dat de kans groot is dat het gruwelijk aan zijn/haar einde is gekomen. Is dat eigenlijk niet een beetje (heel) hypocriet?

Waar we naar zouden moeten streven is dat de dieren een waardig leven hebben én waardig aan hun einde komen, dat we met z’n allen minder vlees eten, dat vlees duurder wordt (en het overige geld gebruikt wordt voor een waardig(er) leven én einde), dat er meer focus komt op vegetarisch eten, dat er grondigere controles komen in veeboerderijen en nog meer in slachthuizen, dat er overal camera’s komen in slachthuizen, dat mensen die werken in slachthuizen gescreend worden, dat er op de etiketten van ons vlees labels komen waarin men de oorsprong kan zien van het dier + aantal sterren voor de waardigheid van leven, en last but not least een absoluut totaalverbod op onverdoofd slachten.

In mijn lijstje komen daarom al geen lammetjes, kuikens & kalveren voor. Eén van de mooiste wereldwonderen is de geboorte, maar in de realiteit spreken we over duizenden stuk voor stuk grote drama’s. Maar niet lang na de geboorte worden moeder en baby al gescheiden om geslacht te worden (omdat dat vlees “lekkerder/malser” is). Waar is onze waardigheid dan eigenlijk naartoe?
Wat ook niet op mijn lijstje staat zijn konijnen. Niet per se omdat ik er zelf 2 heb lopen maar wel omdat konijnen van alle dieren die gekweekt worden voor hun vlees het meest stressgevoelig zijn. Het gevolg daarvan is dat al heel veel konijnen de dood vinden nog voor ze effectief geslacht worden. Tevens zullen paarden ook niet op mijn lijstje voor komen. Heel hypocriet ook eigenlijk maar gewoon omdat het “niet juist” aanvoelt. Wist je trouwens, dat lammetjes die geslacht worden krijsen als een baby?

Ja, ik eet ook mijn stukje vlees, en nee, ik ben (voorlopig) nog niet van plan om 100% vegetarisch te worden. Maar ik wil gerust meer betalen (bio vlees) zodat ik weet dat de omstandigheden waarin het dier leefde goed waren en dat het waardig aan zijn/haar einde komt. Voor veel vegetariërs zal dit wellicht in het verkeerde keelgat schieten. Maar we moeten realistisch zijn en ergens beginnen. Men kan niet verwachten dat we in onze diepgewortelde bourgondische cultuur op 1, 2, 3 allemaal vegetariërs worden.

“Rome isn’t built in a day”

Tenslotte hoop ik dat men na het zien van deze beelden eindelijk eens stopt met vegetariërs te bashen. Dat men eens stopt met hen als een soort van aliens te zien omdat ze geen vlees eten. De enige reden waarom men ze zo uitfoetert is omdat we beseffen dat ze gelijk hebben. Net zoals mensen die drinken of drugs gebruiken anderen er ook toe aanzetten om hun eigen fouten te verdoezelen.
We moeten vegetariërs juist respecteren, want zij zijn meer dan ons in staat verder te kijken dan hun maag groot is. Zij zijn de enige die zichzelf écht dierenvriend mogen noemen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s